Competències i valors de la persona líder
- Olga Serra
- Jul 9, 2024
- 3 min de lectura
Per què se solen confondre les competències i els valors de la persona líder?
El més probable és perquè quan pensem en aquella persona referent, inspiradora, que ens motiva i ens influeix, visualitzem diverses característiques i encara que ho barregem si tenim molt clar el que per a cadascun de nosaltres és essencial. Curiosament davant la frase: "Construeix la persona líder ideal", les persones coincideixen en diverses competències clau, especialment transversals i en molts dels valors.
Examinem les disparitats fonamentals entre competències i valors
Si pensem en competències, aquestes fan referència a aquell conjunt de coneixements, capacitats i habilitats que una persona posseeix, en el cas que ens ocupa per exercir un lideratge efectiu.
Tot i que trobarem diverses formes de classificar les competències, podem diferenciar dos grans grups, les competències tècniques (Hard Skills) i les competències transversals (Soft Skills).
Les competències tècniques són les que adquirim o bé a través de formació acadèmiques, o bé per experiències laborals. Vinculades a acompliment de funcions, tasques i determinats rols. Allò que consta en el nostre currículum vitae i que és diferent per a cada professió i per a cada lloc de treball.
Si parlem de les competències transversals o habilitats toves o interpersonals, com també es denominen, són genèriques, ja que estan poden aplicar-se en diverses situacions, circumstàncies, contextos i funcions laborals. Algunes d'elles: comunicació efectiva, capacitat per al treball en equip, lideratge, flexibilitat, adaptació, resolució de problemes, planificació, organització i gestió del temps, creativitat, innovació, proactivitat...
Per tant, les competències són característiques que podem desenvolupar, potenciar o perfeccionar a partir d' adquirir coneixements que ens portin a la reflexió i a partir d' experiències ben viscudes en el dia a dia o a través de formacions vivencials i experiencials, que ens portaran al coneixement i a la reflexió a partir de la pràctica i de l' entrenament.
Veure'ns en situacions fictícies, pot ajudar-nos molt en la fase d'autoconeixement, autopercepció i autolideratge. Així mateix, veure's en circumstàncies o contextos de laboratori, interactuant amb altres, també ens ofereix molta informació sobre nosaltres mateixos, Com em comporto en determinades situacions? Per què? Com actueu amb determinats estils de relació o de comportament humà?
Els valors
Però I quan parlem de valors? Podem entrenar-los? Els valors són els principis ètics i morals, l' essència de l' individu, expressen l' arrelament a les creences, aquells elements íntims que guiaran el comportament i també la presa de decisions. Si ho dibuixéssim en forma d'iceberg, seria aquella part que es troba dins del mar.
Els valors són aspectes inherents a la persona. honestedat, integritat, transparència, respecte...
La principal diferència és que les competències, tot i que algunes de les transversals poden ser naturals en cada persona, poden entrenar-se, desenvolupar-se i evolucionar amb el temps.
No obstant això, els valors són menys susceptibles de canvi, acostumen a ser més estables, si bé és cert que existeixen multifactors que podrien influir en un canvi de valors: Crisis importants; Influències socials i culturals; Experiències de vida molt significatives, o canvis importants en el macroentorn (la pandèmia per Covid podria ser un bon exemple.)
En definitiva, tot i que hi ha diferències entre ambdós elements, la persona líder és reconeguda pel grup per les seves competències, però també pels seus forts valors que seran els que generaran respecte, confiança i credibilitat al grup.
«Si les teves accions inspiren d'altres a somiar més, aprendre més, fer més i convertir-se en alguna cosa més, llavors ets un líder.» —John Quincy Adams
Comments