Gestionar la transformació: prevenir i mitigar les resistències
- Olga Serra
- Jul 30, 2024
- 3 min de lectura
No és cap novetat que les organitzacions es veuen sotmeses a constants canvis i molts d'ells alhora. Confondre l'agilitat amb les presses, pot tenir un impacte negatiu en la implantació de qualsevol estratègia.
La transformació, l'evolució i el canvi són necessaris i ben gestionats són renovació, creixement i una forma de diferenciar-se de la competència, gràcies a la creativitat i innovació implícites en el procés.
Si un o diversos canvis en una organització deixen molts cadàvers en el camí, s'hauria de fer una anàlisi retrospectiva per avaluar com s'ha dut a terme la gestió del canvi, com ha estat liderada, comunicada, i què és allò que podria ser susceptible de millora.
El canvi implica abordar les resistències inherents al mateix. Les resistències són tan comunes que estan fins i tot tipificades. Precisa analitzar les mateixes prèviament i de manera preventiva, aquest pas ajudarà a planificar accions que facilitin la posada en marxa i el procés d'adaptació del valor més preuat de qualsevol empresa, "les persones."
Líders i equips, han de treballar alineats per implementar noves formes de pensar o de fer, potser per això l'adaptabilitat i la flexibilitat són competències altament demandades avui dia, en els processos de selecció.
D'adaptabilitat saben molt els camaleons que aconsegueixen sobreviure als canvis, adaptar-se i prosperar en diferents entorns, gràcies a la seva alta capacitat d'acomodament i aclimatació tant física i fisiològica com de comportament. Defensors del seu territori compten entre els seus talents amb la capacitat d'observació i la de comunicació. Compten amb una visió 360 en moure els seus ulls de forma independent, la qual cosa els permet més precisió, i sembla ser que comuniquen el seu estat d'ànim i les seves intencions a través del color, ambdues visió 360 i comunicació, dues habilitats molt aplicables als éssers humans.
Gran part dels canvis fracassen o es viuen amb un estrès innecessari per manca d'una anàlisi prèvia, que permeti prendre el pols a l'organització, i molt especialment per una comunicació no planificada, insuficient i deficient.
Planificar la gestió del canvi és la clau. Un diagnòstic de situació previ ens ajudarà. Analitzar possibles resistències, anticipar-nos a possibles obstacles, fer una correcta previsió dels recursos necessaris: temps, capacitació, equips, materials...
Si els experts en gestió del canvi, ens comparteixen els seus coneixements en la matèria Per què no seguir-los al detall? L'excepcional model de gestió del canvi de John P. Kotter (1947), professor emèrit i consultor, detalla els passos del procés d'una forma coherent, senzilla i extraordinària.
Sentit d' urgència. Dades sobre la taula. Per què la necessitat del canvi? Investigar, analitzar i comptar amb dades fiables. Identificar incidències o problemes que calen una nova forma de fer. Reconèixer i explorar les oportunitats i els beneficis que representa el canvi. Aquesta fase és fonamental per conscienciar tots els membres de l'equip.
Formar coalició. Identificar els motors del canvi. Persones líders i compromeses que sàpiguen escoltar, involucrar, motivar i guiar el grup. Comptar amb l' equip des del principi. Pot ajudar-nos crear grups de treball interdisciplinaris i representatius de les diferents àrees o departaments. Fomentar el desig de participar activament de la transformació. "L'equip ha de sentir que és una part important de qualsevol projecte."
Crear la visió del canvi clara i concisa. Definir la meta principal i també les fites intermèdies a curt termini. Establir les estratègies per aconseguir-ho.
Comunicar la visió. Tot i que està en el pas número 4, amb el permís de Kotter, és una cosa que ha d'estar present des del principi i durant tot el procés. Tenir cura especialment la comunicació. Informar, compartir i practicar l'escolta activa. Explicar el canvi amb dades i amb passió a tots els grups d'interès: l'equip, els clients, els proveïdors... Tot canvi hauria de portar associat un pla de comunicació. Un kick off del projecte que li atorgui la importància que realment té.
Eliminar obstacles. Monitoritzar tot el procés, involucrar l'equip i identificar aquelles barreres que puguin dificultar assolir les fites desitjades. Fer-ho de forma sistemàtica facilitarà ser àgil per buscar solucions.
Planificar i celebrar les fites a curt termini. Sempre amb la visió molt present, es microfites han de ser també comunicades i celebrades. Reconèixer i agrair durant el camí, és un reforç positiu i motivador.
Consolidar i fer créixer el canvi. Aprofitar els resultats positius, els èxits assolits i els beneficis, per prendre confiança i introduir nous canvis planificats.
Ancorar el canvi a la cultura de l' empresa. Quan el canvi ja és norma, ja és cultura d'empresa. L'implantat ja està acceptat i normalitzat i forma part de la nova forma de pensar i de fer.
Els canvis són inevitables, la transformació és necessària, fem que sigui un viatge d'aprenentatge recíproc, una experiència de creixement i de satisfacció compartida per les fites aconseguides.
"Començar un camí nou dona por. Però a cada pas que donem, ens adonem que el perillós era quedar-se quiet". (Roberto Benigni, actor).
コメント