top of page

Construir hàbits: Focus, temps, persistència, suport i recompensa.

Adoptar hàbits és clau per a una òptima gestió del temps tant en l' entorn laboral, com en el personal. Automatitzar accions pot ajudar-nos a alliberar el nostre disc dur i així poder administrar i concentrar la nostra energia física i mental en tasques de major importància, complexitat, o que requereixin més concentració. La planificació, l'organització i l'adquisició d'hàbits i rutines poden facilitar-nos la gestió de les inevitables incidències externes que en ocasions estan fora del nostre immediat control i que, encara que varien en funció del sector o del rol, poden representar entre un 20 i un 30% d' una jornada laboral.


D'altra banda, pot reportar-nos una cosa indispensable, temps de qualitat per poder dedicar al que cada persona decideixi: autocura, família, amics, aficions, descans, o fins i tot a avorrir-se, un temps també necessari per a l'autoconeixement, la reflexió, o per estimular la creativitat, Han provat d'avorrir-se? Doncs no està gens malament.


Focus i persistència


Per adquirir nous hàbits, necessitem en primer lloc reflexionar si volem canviar la forma de planificar i organitzar els nostres dies, sense aquest primer pas de presa d'autoconsciència no podem plantejar els posteriors.


Abans que pensar en el com, és molt important trobar el perquè, trobar el principal motiu per establir i mantenir hàbits que puguin ajudar-nos a viure un entorn professional favorable i saludable. Un cop sensibilitzats, posar el focus en aquells microobjectius que volem assolir i en els passos petits que ens ajudaran a aconseguir-los. Hi ha una gran diversitat de tècniques i eines per ajudar-nos en el procés.


Automatitzar un hàbit precisa regularitat i repetició, per tant, paciència i persistència, és a dir continuar amb l'esforç o acció de forma constant, per mantenir a curt, mitjà i llarg termini les fites esperades.


Adquirir rutines requereix consciència, focus, persistència, però també temps, suport i recompensa, d'això ens pot servir com a símil quan emprenem el repte i el procés de qualsevol activitat esportiva.


El temps


El temps i la formació d'hàbits han estat relacionats amb la teoria dels 21 dies, difosa pel Dr. Maxwell Maltz, cirurgià plàstic (1960) basant-se en el comportament dels seus pacients davant les seves noves aparences. Va ser també popularitzada per una coneguda marca en la seva campanya de publicitat. Aquesta afirmació ha estat qüestionada per investigacions més contemporànies, com la duta a terme a la Universitat College de Londres (2009), liderada per la Dra. Philippa Lally. L'estudi indica que es requereixen al voltant de 66 dies per internalitzar un nou comportament de manera automàtica. La durada precisa pot fluctuar depenent de la persona i la complexitat de l' hàbit, la qual cosa subratlla que el temps no constitueix l' únic factor determinant en el procés.

 

El suport


Necessitarem buscar i trobar automotivació i suport, per la qual cosa pot ser molt interessant teixir xarxes de suport col·lectiu fomentant el sentit de comunitat, d'això en saben i molt les persones que es dediquen al coach esportiu. Compartir objectius, és a dir, l'hàbit o els hàbits que volem adquirir i compartir estratègies. Crear un entorn compromès amb la causa, responsabilitat compartida i suport emocional.


Com a exemple de co-construcció d'hàbits positius col·lectius a la pràctica poden ser: construir hàbits pel correcte ús del correu electrònic corporatiu, reunions setmanals curtes i eficients, ordenar de forma consensuada espais físics o virtuals d’informació, evitar interrupcions innecessàries, activitats de team building sistemàtiques, bon ús d'eines corporatives per a seguiment de projectes...


La recompensa


Des de l' autorecompensa a la recompensa, el reforç positiu i la motivació intrínseca o extrínseca, tenen un impacte molt efectiu en el manteniment i consolidació dels hàbits. Quant a la forma de compensació tangible o intangible, pot ser tan variada com persones existeixen al món.


Els beneficis


  • Establir hàbits i rutines es tradueix en seguretat, sensació de control i optimització del temps.

  • Les incidències o imprevistos tindran un menor impacte i generaran una menor distorsió de la nostra jornada.

  • Ens fa més productius ja que destinem els nostres recursos cognitius a activitats de més complexitat.

  • Millor presa de decisions, si el nostre cervell té activitats automatitzades, ens queda temps per pensar.

  • Genera satisfacció, ja que observar com complim i progressem amb les tasques planificades, "tancar carpetes", té impacte en la nostra motivació. Redueix l'estrès que genera la sensació d'estar apagant focs constantment."

  • Ajuden a equilibrar la vida professional amb la personal. Per això també és important implantar hàbits col·lectius.


"Som el que fem repetidament. L'excel·lència, doncs, no és un acte, sinó un hàbit." Aristòtil

 

 
 
 

Comments


Financiado por la Unión Europea - NextGenerationEU

ES_Financiado_por_la_Unión_Europea_RGB_POS.png
LOGO COLOR.png
  • LinkedIn
  • Instagram
bottom of page